Effektivisera LCHF-dieten med Saigonkanel
Ett tämligen hett ämne för de som ägnar sig åt lågkolhydratsdieter är hur Saigonkanel har optimerat vägen för ett tillstånd i ketos.
Vad är LCHF?
LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft väldigt genomslag i Sverige framför allt, men även i resten av världen. Denna diet påbörjas vanligtvis av folk som vill gå ner i vikt, men är gynnsam även för folk som önskar gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen alternativt med sockerberoende.
I själva verket mår samtliga gott av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen fastställts i en djupgående och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att öka till antalet och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.
Det finns oerhört många skilda tappningar av LCHF, somliga kör LCHF OCH enbart naturliga råvaror, samtidigt som andra helst gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar relativt mycket mellan olika LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man inta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater dagligen? Eller möjligtvis ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett mycket svårt mål att nå, då får man leva på rent fett och protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är generell bland de som vill gå ner i vikt raskt och effektivt, men också här ges väldigt lite plats för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som äter upp mot 50 gram kolhydrater dagliga, så kallade liberala LCHF:are.
Vad som förenar alla dessa är en föreställning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater samt att ketos är ett läge man gärna låter kroppen gå in i.
Vad är ketos?
Ketos är det tillstånd man försätts i när glukosen upphör i blodet. För att förse den med energi tvingas kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att fånga energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen befinner sig i ketos, dvs. när den äter rejält med fett och protein och väldigt lite kolhydrater, så förbränner den kroppsfettet i mycket högre utsträckning än annars.
Det finns de som inte riktigt uppnår ketos, hur mycket de än anstränger sig för att exkludera kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som har dykt upp nu är att denna kategori personer verkar slungas in i ketos om de adderar kanel till sin dagliga föda. Saigonkanel har dessutom visat sig ge definitivt störst effekt.
Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna
I det centrala Vietnams begsområden växer Saigonkanel. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi i regel hittar i livsmedelsbutikerna. Den är ganska stark, men inte tillnärmelsevis så kraftfull som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen påbörjas ordentligt.
Vad har Saigonkanelen för bra effekter vid en LCHF-diet
Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och också här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen hämmar utsöndringen av insulin, som är verksam för att lagra energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent tillstånd. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge verkan, men man kan inta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några riskfyllda bieffekter.