Maximera fettförbränningen med Saigonkanel
Saigonkanel och annan kanel
Saigonkanel är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är nära besläktad med Kassiakanel, men sitter på markant rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.
Låt oss begrunda begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi oftast stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik på smak och doft. Den innehar ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för rejäla doser.
Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad innefattar doft och smak, samt har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är endast rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i bägge ändar.
Saigonkanel är på flera sätt lik Kassiakanelen, men är samtidigt starkare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga dåliga hälsoeffekter av kumarinet. Det räcker dock gott och väl för att få de hälsosamma effekterna.
Blodsocker och fettförbränning
Människokroppen mår som bäst när blodsockret är i balans. Det finns skilda sätt att se till så att detta sker och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av föda med lågt GI och dessutom helt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott skick – och blodsockret under kontroll.
Ett annat sätt är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig tydligt balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare samt att insulinkänsligheten höjs, vilket är en av flera fantastiska effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en ultimat start på dagen med tanke på att den stimulerar.
En balanserad blodsockernivå är i sig fördelaktig för fettförbränningen eftersom att den sänker insulinutsöndringen och därför lagrar mindre energi i fettvävnaden.
LCHF och Saigonkanel
Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF eller Atkins, så äger Saigonkanelen fortfarande en mängd fördelaktiga kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man erhåller en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen gör också att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma sätt som insulinet åstadkommer när man tränar och äter kaloririk föda.
Dosering av Saigonkanel
Det är betydelsefullt att man har koll på vad man sätter i sig – samt i vilken mängd. Det gäller allt man äter, så också kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som bidrar till alla dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är likaså rikt på kumarin, som inte är lika hälsofrämjande, framför allt kan kumarin ställa till det för levern om det överdoseras.
Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel ska intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Tydliga effekter på blodsocker och ketos uppfattas dock efter mycket små doser, så man måste prova sig fram för att finna en dos som passar en.