Kan man dra allt socker över en kam?
Socker är ett samlingsnamn för ett mycket stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av varianten kolhydrat.
Socker är sött och energirikt och består det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt anförande och i mindre detaljerade innehållsförteckningar nyttjas termen socker mestadels om raffinerad sackaros.
Strösocker samt bitsocker innehåller bet- alternativt rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros.
Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs typ vanligt socker som bit- eller strösocker.
Det finns flera olika sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.
Vi stoppar i oss allt för mycket socker eller kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppsfunktionerna.
Samt ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk som Coca Cola är ej nyttigt.
Visste du att en burk Coca Cola har kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?
Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika mycket socker som analog antal apelsinjuice.
Skillnaden är emellertid att apelsinjuice innehåller vitaminer samt mineraler vilket man knappt hittar i en CocaCola ask.
Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga kostfibrer som används i livsmedel.
Ungefär 9% är sockerarter, resten är kostfibrer.
Ungefär 75% traskar rakt genom kroppsfunktionerna, övriga blir föda åt nyttiga mikroorganismer i tarmsystemet.
Finns i många annorlunda livsmedel så att tillverkarna kan skryta med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med många annorlunda namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men innehar blott ca 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% naturlig alster och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en antal varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte opp alls av anatomin.
Noll kalorier samt Inget i GI (glykemiskt Index).
Liknar samt har samma granulering som strösocker.
Är naturligt i päron, meloner och svamp med flera.
Sucralose flytande
https://allt-fraktfritt.com/sucralose-19/
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är producerat av socker.
Till skillnad från socker så kan anatomin ej ta upp Sucralose.
Inga kalorier och inga kolhydrater med övriga ord.
Det nya sötningsmedlet, producerat utav socker men helt sockerfritt.
Smakar som socker. Mer Info Här.
Är som sacketter, totalt kolhydratfria, ger bara sötman samt är perfekt till kaffe, te samt liknande.
Sacketter ger bara sötman.
Önskar man också inneha “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så är det en pulvermix med maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ned i mindre beståndsdelar, allmänt med syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter samt är en mycket enkelt, vit, kristalliknande och smaklös substans.
Maltodextrin används framförallt som fyllnadsmedel i sötningsmedel.
Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas opp fort i kroppsfunktionerna.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som nyttjas istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger 4 kcal per gram.
Aspartam skänker ingen kariespåverkan samt ingenting blodsocker- alternativt insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, som är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak nyttjas aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam innehar, till skillnad från vissa övriga sötningsmedel, inte någon laxerande effekt vid överkonsumtion
Bruk
Aspartam är tillsatt i närmare 6000 födoämnen jorden över, varav ca. 2000 i Europa.
Substansen nyttjas som sockerersättning i bl. a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, lemonad, isglass, proteinpulver, godis, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.
Debatten om risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.