Atkinsmetodens stöd av forskningen
Forskningen och dess goda resultat är naturligtvis en bidragande variabel till Atkinsdietens populäritet. Det vetenskapliga startskottet och den vetenskapliga grunden för Atkinsdieten initierades när dr Robert C. Atkins under 70-talet utformade en kontrollerad kolhydratmetod efter att ha studerat några vetenskapliga artiklar som gav stöd åt en sådan metod. Det visade sig att Atkins påverkan skulle skänka upphov till ett oerhört engagemang hos bantare världen över. En ny bantningstrend började gradvis få grund och allt fler påbörjade Atkinsdieten.
Under den tiden hade en ökad tendens till kraftig övervikt uppenbarat sig i USA, vilket oroade Atkins. Men han insåg att ifall man höll sig till korrekt kost och på samma gång inskränkte de raffinerade kolhydraterna så började kroppen förbränna fett istället för kolhydrater. Det fick positiva effekter för viktminskning och andra förbättringar relaterade till hälsa.
En otvetydig fördel med Atkinsdieten som dessutom lockade otaliga bantare att komma igång med den, var att dieten tillät mycket av vad flera ansåg vara smaklig föda. Till skillnad från andra dieter kunde man ännu njuta av diverse läckerheter och trots det gå ner i vikt. Vilket självklart gjorde Atkinsdieten till en drömdiet för frossarna.
Sedan 70-talet har forskare samt praktiker av Atkinsmetoden fått nya insikter och mycket av vetenskapen har utvecklats rejält. Den har blivit mer nyanserad och på så vis blivit lättare att följa. Till exempel uppmanade dieten under 80-talet att man skulle inta mycket ägg samt biff men med tiden blev dieten mer tillåtande och öppnare vad gällde viss mathållning.
På så sätt har Atkinsdieten jämt varit under utveckling vilket i sin tur medfört att dieten ideligen haft en populär ställning i sammanhang som har haft med välbefinnande samt föda att göra. Den huvudsakliga och vägledande principen är dock fortfarande att kolhydratintaget i hög grad måste vara kontrollerat. När idealvikten är uppnådd måste en fortsatt reglering av kolhydratintaget upprätthållas och forskningen har visat att det dagliga intaget på 50 – 80 gram kolhydrater måste hållas för att inte en viktökning ska bli ett faktum igen.
I dagsläget finns hundratals studier om Atkinsdieten som uppmärksammar positiva resultat av viktminskning och andra fördelar som är relaterade till hälsan. Det kan till exempel handla om reducerade risker för hjärtsjukdomar, diabetes, inflammation, högt blodtryck. Därutöver kan dieten resultera i minskad fetma hos barn och ungdomar, och forskningen har dessutom visat på indikationer på fördelar i behandlingen av epilepsi
Forskningen bedrivs primärt från ledande universitet samt institutioner i USA. Många experter inom landet bidrar till vetenskapliga fundament inom metabolism, fysiologi och livsmedelsvetenskap. Det finns ett otvetydigt engagemang av Atkinsdieten världen över på grund av dietens positiva effekter. Ur ett vetenskapligt perspektiv får många människor bekräftelser som på löpande band gällande Atkinsdietens positiva effekter. Det innebär så klart att Atkinsdieten ökar i populäritet än mer ju bättre det vetenskapliga stödet blir.