För vem är Atkinsdieten passande?
Atkinsdieten är välbekant för att den är passande för olika personer. Vi har alla annorlunda förutsättningar och lever under särskilda villkor och omständigheter. Ibland kan det medföra begränsningar i levnadssätt, och att exempelvis påbörja Atkinsdieten är följaktligen inte självklart för samtliga med tanke på de risker dieten kan innebära för en del.
Den som lätt blir grinig och utmattad av blodsockersvängningar ska undvika Atkinsdieten. Detsamma beträffar den som har en utökad risk för hjärtsjukdom och har mindre bra kolesterolvärden. Det beror på att man enligt dieten äter stora mängder fett. Dock har inte detta samband i förhållande till den ökade risken kunnat bevisas i tillräckligt hög grad och på samma gång hävdar en del forskare motsatsen, d.v.s. att det inte alls föreligger någon risk.
Den senaste tiden har det t.o.m. visats att det kommit flera positiva rapporter. Men experter rekommenderar likväl att man ska förhålla sig avvaktande till Atkinsdieten om man har hjärtsjukdom eller sämre kolesterolvärden till dess forskningen pekar åt samma håll och sålunda blivit mer etablerad.
Det finns otaliga fördelar med en lågkolhydratkost. Den fjärde fasen inom dieten innebär till exempel ett levnadssätt med jämvikt mellan näringsintag och fysisk aktivitet. Ibland kan det vara tufft att bli motiverad, och inte sällan bryter människor dieter allt för tidigt.
Atkinsdieten är lämpad för den som inte ser det som en förlust att inte få frossa i pasta och bröd och som tycker om klara regler. När man väl har vant sig med dieten så brukar suget efter exempelvis pasta vara försvunnet. Den som hellre drar ned på kolhydrater kan istället njuta mer av en fet sås eller varför inte en aning vispgrädde.
Atkinsmetoden är också lämplig för vegetarianer och veganer. Därjämte erbjuder Atkinsmetoden ett utbud av föda som passar att äta när man är ute och reser och kommer i kontakt med diverse snabbmatställen och olika typer av restauranger. På så vis kan Atkinsdieten ses som väldigt flexibel.
Det är just flexibiliteten i dieten som gör den lämpad för flera människor. Den som äter i enlighet med Atkinsdieten kan även vara flexibel mellan faserna och växla dem sinsemellan. Exempelvis kan en del personer behöva mer tid än andra i induktionsfasen för att nå ketos. Och människor i den sista fasen, den så kallade underhållsfasen, kanske måste återfalla till induktionsfasen för att nämna ytterligare ett exempel.