Kan man dra allt socker över en kam?
Socker är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.
Socker är sött och rikt på energi och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar används termen socker oftast om raffinerad sackaros.
Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker såsom bit- eller strösocker.
Det finns flera annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.
Vi stoppar i oss allt överdriven mängd socker och kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk såsom Coca Cola är inte nyttigt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?
Men Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika stora mängder socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler vilket du inte finner i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som finns i livsmedel.
Ca 9% är sockerarter, resten är fibrer.
Ca 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i massa skilda livsmedel så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med flera olika namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men innehar bara ca 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.
Inga kalorier samt noll GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och innehar likadan granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.
Inga kalorier och inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men till fullo sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, helt kolhydratfria, skänker bara sötman och är utomordentlig till kaffe, te och liknande.
Sacketter skänker endast sötman.
Vill man också ha “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligen med hjälp av syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en väldigt lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.
Maltodextrin tillämpas i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flertal sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp snabbt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger fyra kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin nästan 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, ej någon laxerande verkan vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ca 2000 i Europa.
Substansen används som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..
Debatten om risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.