Stevia sötmedel ger samtliga möjlighet att njuta av godis
Jag startar med Stevia sötningsmedel för att så många människor har dålig erfarenhet av det naturliga sötningsmedlet Stevia. Det har bismak, smakar dåligt eller smakar lakrits. Hur mycekt man än sötar blir det inte sött.
Detta beror på en enda sak – dålig kvalitet. När företagten köper Stevia så kostar det som rent pulver mellan några hundra kronor och flera tusen kronor. Det har begränsad löslighet i vatten.
Endast ett fåtal växtvarianter smakar gott – men kostar i så fall tusentals kronor per kg. Ofta är minimibeställningen så stor att små bolag ej har råd. Endast ett fåtal leverantörer – mindre än en handfull – ligger i spetsen och har växtvarianter som ger en god sötman. De flesta Steviasäljare vet inte ens vilka dessa bolag är.
Resultatet av det här är att 98% av alla stevia som säljas är den billiga Stevian av låg kvalitet.
Den som vill smaka en premium kvalitet Stevia kan anskaffa Stevia sötmedel på denna länk.
Stevia sötmedel är bra allmän målgrupper som vill undvika strösocker/kolhydrater/blodsockerpåverkan alldenstund det varken innehåller kolhydrater eller ett litet antal som helst kalorier.
Stevia sötningsmedel är ett bra val för den som inte vill kapitulera sötsaker men beredvilligt undviker samtliga de dåliga effekterna som strösocker för med sej. Att vilja hålla sig ifrån socker är vanligt och är ur fler än en anledning.
Sockersjuka är en åkomma som i själva verket består av flera olika varianter, men främst av två olika typer som enkelt nog heter typ 1 och typ 2 sockersjuka. Det latinska namnet för sockersjuka är sockersjuka mellitus som betyder något i stil med «det som går genom med smak av honung». Förr kallade man sockersjuka för sockersjuka, ett begrepp som somliga ännu använder sej av också man hör ordet allt mer sällan, men rent medicinskt är det fel benämning.
Det som händer i kroppen när man har diabetes har att göra med insulinet. Insulinet är det som gör att kroppen tillgodogör sig kolhydrater med god distribution samt lider man av typ 1 sockersjuka så producerar kroppen inte nog med eget insulin. Man känner sej då less, törstig samt börjar lukta aceton. Man håller också snabbt minska i vikt. Typ 1 sockersjuka är ett dödlig läge om det inte behandlas. Det är också kroniskt så har man en gång blivit typ 1 sockersjuka så är man det för resten av livet och får ta insulinsprutor 4 gånger om dagen.
Art 2 sockersjuka är en mildare form och drabbar mestadels äldre, överviktiga personer, och är man rökare föreligger en större chansning att drabbas. Då är det vanligtvis inte insulinbrist som är problemet, men andra former av insulinkänslighet. Detta brukar man kunna få rätt på med hjälp av en kontrollerad diet, viktnedgång och eventuellt botemedel.
Är man insulinkänslig så bör man vara aktsam med strösocker då en insulinkänslig anatomi inte hanterar det som en vanlig kropp gör. Det innebära ju inte att man vill sluta äta sötsaker och idag finns det val för alla. Stevia sötningsmedel påverkar inte blodsockret över huvud taget, det är ett naturligt sötningsmedel som växer i Sydamerika samt i Japan utgör det 40 % av försäljningen av sötningsmedel. Stevia är mycket sött – ungefär 300 gånger sötare än socker, så bara mycket lite behövs.
Andra anledningar till att man vill dra dra ned på sockerintaget kan hava med hälsan att göra, man kanske vill gå ned i vikt, eller ta bättre hand som sina tänder. Alla vet ju vilken bristfällig effekt kolhydrater har på våra tänder. För vår form gör strösocker heller inga direkta under samt det blir allt vanligare att man utesluter inte bara kolhydrater ur sin diet, utan samtliga kolhydrater. Kroppen går då in i ett befogenhet som heter ketos samt börjar bilda ketoner som tar över insulinets jobb. Istället för kolhydrater som blir till blodsocker så blir det lagrade fettet kroppens primära bränsle. Viktnedgången blir på så fason väldigt verkningsfull, men det gäller att man får i sej nog med fett och äggviteämne för att idas med en kolhydratfri kost.
—
LCHF sötmedel är räddaren i nöden när sötsuget slår till
LCHF sötningsmedel är sötningsmedel utan kolhydrater – eller med enormt lite kolhydrater. LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat, eller kolhydratreducerad diet på svenska. Det är en populär förfarande för att gå dra ner i vikt samt har för flera blivit en livsstilsdiet eftersom de anser att de positiva hälsoeffekterna är så många.
När man håller på en LCHF diet så ska man avstyra kolhydrater, helst helt vilket är besvärligt, men man får absolut högst äta 40 gram kolhydrater per dag. Å andra sidan får man i regel förtära fritt av proteiner samt fett för att dämpa hunger samt tillfredsställa kroppens energibehov.
Kolhydrater finns i mycket, fralla, pasta, vitt ris, frukt, flera vegetabilier samt rotfrukter, godis m. m. Allting som kan omvandlas till socker i kroppen är tabu. Det man får inta är rent fett som i smör, grädde och griskött, samt protein som man framförallt finner i kött och ägg. Det kan kännas motsägelsefullt att inta bacon till morgonmål när man vill gå ned i vikt, men följer man LCHF så är det fritt fram för det.